Tips m.m

uppdaterat 2020-06-28
  • Universalbotten
  • avtäckningsvax
  • Att byta format

Universalbotten

Jens Larsen tog fram ett litet häfte om universalbotten 2010 Ladda ner filen genom att klicka på den. Öppnas i Acrobat reader som kan laddas ner gratis från nätet. Den är värd att läsa eftersom den bottnen ger många möjligheter.

Avtäckningsvax

avtäckningsvax innehåller en del honung.

Vid större biodlingar användes vaxskruv eller en ”Nisselåda”

Vid mindre biodlingar kan man antingen ge det tillbaka till bin direkt eller i vinterfodret.

Direkt:

Läggg det i en lådfodrare och låt bina slicka rent det. Högst 1 cm tjockt. Det brukar ge bara vaxfkingor kvar efter något dygn. Har man lite otur kan det bli vildbygge.

I vinterfodret.

De som löser vinterfoder själva kan pytsa i avtäckningsvaxet i vattnet när ni gör fodret. Låt bina slicka ren foderlådan när de dragit ner allt foder. (altrnativt kan man sila bort det innan man ger  fodret till bina)

Att byta format.

Ibland kan man köpa eller på annat sätt förvärva samhällen som står på ett anat format än det man använder. Det medför ofta problem när man har olika format i sin biodling. Det kan vara att det inte finns vaxade / utbygga ramar i rätt format när man behäver, att det inte finns tillräcckligt med spärrgaller, foderlådor eller liknande.

Ett enkelt sätt att växla från Lågnormal till Langstroth eller vise versa är att göra en skiva (Masonite eller liknande) i Langstrothformat( yttermått). Ett  hål i storle Lågnormal (innermått )tas ut. Lägg skivan på det yngelrum du vill tömmma.Ställ en låda med det önskade formatet över ( melanväggar och/ eller. utbyggda ramar. Drottningen kommer att gå upp i den nya lådan när hon behöver plats. När hon gjort byter man plats på lådorna och kompletterar med ett spärrgaller. Det yngell som fanns i det ursprungliga yngelrummet kläcks ut och cellerna fylls av honung.

Systemet fungerar bärst i början av säsongen.när yngelklotet utvidgas.

Eventuell kan man minska utrymmet i den ursprungliga yngellådan genom att särra in dymmramar. Sådana rama kan enelt göras genom att svepa in ramar med gladpack. Se dock till att det inte finns ägg eller yngel i dessa ramr. vitsen är att drottningen skalll sakna utrymme att stifta. Det underlättar om det finns ett par utbyggd ramar centralt i den övre lådan.

Eftersom bigången mellan lådorna blir något större jan det uppst vildbygge. Detta avläsnas i samband med att man skiftar lådor.