Basilika

Latin: Ocimum basilicum ( Ocimum bullatum)

Svenska: basilika

Tyska: Basilikum, Basilienkraut, Koenigskraut, Suppenbasil

Engelska: Basil, Sweet Basil

Biväxt

Kan ge 100-120 kg honung per hektar.

Allmänt

Basilika kom till Storbritannien först på 1500-talet och då framför allt som medicinalväxt.
Inom hinduismen anses örten helgad och tillägnad Krishna och Vishnu. Örten får endast plockas för värdiga ändamål och ingår även i begravningscermonierna.

Användning

Kryddväxt och som marktäckare.

Mat och Dryck

De färska bladen användes i tomatsåser, äggrätter, sallader. Bladen går att frysa men förlorar i arom. Frys helst som en del i en maträtt. Färsk eller torkad i fisk- eller kötträtter, i dietkost och råkost

Folktro och mytologi

Doften av färsk basilika väcker sympati mellan två personer

Medicin / Naturmedicin

Te av torkade blad är bra mot katarrer och matsmältningsbesvär.

Övrigt

Basilika kom till England på 1500-talet. Den var framför allt en medicinalväxt. Örten odlades oftast i krukor. Den användes också för att göra tvättvatten sött och som marktäckare.

På 15- och 1600 talen ansåg engelska odlare att basilika kunde framkalla skorpioner. De trodde till och med att det räckte med att inandas doften för att skorpioner skulle bildas i hjärnan.

I Italien är basilikan sedan länge en symbol för kärlek.
På Haiti är basilika tillägnad kärleksgudinnan Erzulie.
Hinduerna anser basilika vara den mest helgade örten. Den får endast plockas för värdiga ändamål. Den är tillägnad Krishna och Vishnu. Den växer nära tempel och gravar. En hindu begravs tillsammans med ett blad från basilika.
20 cm mellan plantorna, 25 mellan raderna. Vattna vid torka. Nyp bort hela toppen och använd bladen. Låt den inte blomma.