Tulang

Tulang ger vad vi vet varken nektar, pollen eller Honungsdagg. Däremot är det ett populärt “boträd“ för jättebina ( Apis dorsata )

 

Latin:
Koompassia excelsa

Engelska:
Honey Bee Tree,

Synonymer latin:
Koompassia parvifolia Prain

Allmänt

Övriga namn: Tualang (Indonesien), Manggis, Ginoo (Filippinerna), Raja kayu, Mengaris (Sabah, Borneo), Tapang (Sarawak ,Boreo), Yuan (Thailand), Dëoh, kinoo,kussi,sialang, tualang, kayu raja,,toale.

Tulang ger vad vi vet varken nektar, pollen eller Honungsdagg. Däremot är det ett populärt “boträd“ för jättebina ( Apis dorsata )

Tulang växer i regnskogen i södra asien ( Borneo, Maleisia, Thailand mm)
Trädet tillhör ärtväxterna, och har liksom våra vanlig ärter fröna i en balja.
Det är ett träd som kan bli upp till 85 meter högt och sträcker sig därför över den övriga vegitationen i regnskogen. Vid roten har det kraftiga stödrötter som hjäler till att stadga trädet. Barken är slät och det börjar förgrena sig först vi 30 meter över marken.

Det är skyddat för avverkning i.Sarawak ( den del av Borneo som ingår i Malaysia) och Kalimantan ( den indonesiska delen av Borneo )

Användning

Eftersom det råder brist på tungt hårt trä har tulang tilldragit sig ett intresse. Trä från trädet väger 833 kg per kubikmeter. Användes till stolpar, bjälkar, parkettgolv, väggpanel, möbler, inredningar i kontor och affärer, finare inredning o.s.v. Inpregnerat kan det bli bra järnvägssleapers.
Ett enda träd kan vara värt $ 1.483 (2007)

Men värdet av att kunna skörda honungen år efter år uppskattas till mera än detta

Biväxt

Viktigt “boträd” för jättebiet.
Ett enda träd kan härbärgera upp till 100 bisamhällen, och ge upp mot 450 kg honung.

Skattningen är en kollektiv handling och sker nattetid utan måne i februari och mars,Den omges av ritualer som har sin grund i Islam och Hinduism. I dessa ingår bl.a. att inga redskap av metall får användas.

Eftersom de inte finns några grenar nedtill måste man klättra e först 30 metrarna på stegar innan man kan börja använda trädgrenar för den fotsatta färden upp i trädet. Hela klättringen kan ta tre-fyra timmar.

Väl uppe i trädet tar honungsjägarna sig ut på grenarna bikakorna är fästa vid. De slår en glödande fackla ovanför kakan så att en sky av gnistor faller över bina, som då lyfter och går ner till marken. Eftersom de inte kan orientera sig i mörkret stannar de där till gryningen.

Vaxkakan skärs loss och firas ner i säckar eller korgar och man fortsätter till nästa samhälle. Arbetet med skattning kan fortsätta i tre-fyra timmar. Innan nedstigningen påbörjas.

På marken samlar övriga samman de nedfirade honungskakorna. Även detta måste ske i totalt mörker eftersom de annars skulle bli angripna av de bin som fanns på marken.

Honungen pressas ur vaxkakorna och samlas upp i kärl för vidare transport.

När gryningen kommer kvicknar bina till och då måste alla människor vara borta.

Övrigt

Adresserna giltiga april/maj 2008.

Blue Planet Biomes http://www.blueplanetbiomes.org/tualang.htm
Oracle ThinkQuest http://library.thinkquest.org/C002061/trees.htm?tqskip1=_1&tqtime=0409#tualang%20tree
ThingsAsian http://www.thingsasian.com/stories-photos/2284
www,Worldwildlife, Peninsular Malaysian rain forests (IM0146) http://www.worldwildlife.org/wildworld/profiles/terrestrial/im/im0146_full.html
USDA, The Tualang Tree, the Giant Asian Honey Bees and the Hindu Myth of the Princess, Hitam Manis– Dark Sweetness… http://gears.tucson.ars.ag.gov/nx/malaysia/malaysia.html
Aust-Asia Timbers http://www.austasiatimbers.com.au/Australia/Asian%20Timber%20Species.htm
PAUL’S TRAVEL JOURNAL http://paulstraveljournal.blogspot.com/2007_03_01_archive.html