Honung enligt Newsner

Newsner har publicerat en sida om honungTyvärr har de mycket lite kunskap om vad honung är.

Bland kriterierna för förfalskad honung anger de

  • Importerad honung märks om med falsk ursprung.
  • Honungen blandas ut med tillsatser, som socker eller majssirap.
  • Honung säljs som honung, fast den innehåller fruktos, glukos eller honungsarom.
  • Honungen skördas för tidigt, innan den är mogen. Därefter torkas, filtreras och späs ”honungen” ut, för att ge större volym

Att importerad märks om med falskt ursprung förekommer troligtvis inte. Sedan kan man givetvis diskutera begreppen (EU, icke EU, blandning av EU och icke EU) men det är så reglerna för tillfället ser ut (jan 2018)

Hittills har man inte kunnat påvisa något fall där honung i Sverige blandats ut med annat och saluförts med honung.

All honung innehåller fruktos och glukos. Tillsammans utgör de ca 70% av honungen.

Att vi torkar indragen honung är för att få ner vattenhalten under 20% i öppna celler, för att förhindra jäsning. Anläggningar för filtrering är rätt kostsamma och förekommer mycket sällan i Sverige (Troligtvis endast en)

För koll av äktheten rekommendera de bl.a.

  • Har du köpt flytande honung kan du vänta några dagar för att se om den stelnar, eller kasta in den i frysen för att snabba på processen.

Proportionerna mellan fruktsocker och druvsocker avgör om honungen skall kristallisera. Honung från klockljung, akacia m.f. håller sig flytande. Ren honung från mjölke kan vara flytande flera månader. Kristallistionsprocessen går fortast vid 14-15°. Det hjälper inte att ställa den i kylen.

När det dyker upp material av det här slaget är det svårt att avgöra om de är baserade på ren okunskap, ren fake news, eller ett medvetet inslag för att misskreditera en produkt.

Läst 2018-01-26

Så vet du om honungen du köper är fejk eller äkta